Suriname is van plan om de export van manja’s (mango’s) naar Europa te hervatten. De export van dit fruit, die sinds 2015 alleen vanuit Nickerie plaatsvond, werd in augustus 2019 door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) stopgezet vanwege strengere EU-wetgeving die vereist dat exporterende landen een monitorsysteem voor fruitvliegen hebben.

Om aan de strengere fytosanitaire wetgeving van de EU te voldoen, heeft het ministerie sinds 2019, met financiële steun van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en technische steun van het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA), het “Area of Low Pest Prevalence (ALPP)” project uitgevoerd.

Een gebied in het district Nickerie is onlangs aangewezen als een “Pest Free Area (PFA)” of “plaagvrij gebied” voor de Carambola fruitvlieg (Bactrocera carambolae) en de snuitkever (Sternochetus mangiferae), en een “Area of Low Pest Prevalence (ALPP)” of “een gebied met lage plaagvoorkomen” voor de mópe fruitvlieg (Anastrepha obliqua).

Door het instellen van een “Pest Free Area” onder een Systems Approach (SA), is de export van manja’s, die ongeveer twintigduizend kilo per jaar bedraagt, vanuit het district Nickerie naar andere landen gewaarborgd.

De ‘Pest Free Area’ omvat het gebied tussen de Nickerie rivier in het oosten, Henar, de Nickerie rivier in het noorden, de Corantijn rivier in het westen, en de weg naar South Drain in het zuiden. Het gebied rond Wageningen valt buiten het ‘plaagvrij gebied’.

Er zijn bepaalde gereguleerde goederen die niet naar het district Nickerie vervoerd mogen worden, waaronder Manja (Mango), West Indische kers (West Indian cherry), Sapotille (Sapodilla), Sterappel (Star apple), Pomme de cythere (Golden apple), Kasjoe (Cashew), Tropische amandel (Tropical almond), Guave (Guava), Pommerak (Malay apple), Olijf (Jujube) en Mópe (Hogplum).

Het ministerie registreert momenteel alle producenten die manja’s voor export aanbieden. Hierdoor worden gekochte manja’s voorzien van een code, waardoor bij het constateren van een afwijking de producent kan worden getraceerd.

De beschikking over de “Pest Free Area” is gepubliceerd en iedereen moet zich aan de daarin opgenomen regels houden. Bij overtreding van de beschikking zijn de strafbepalingen van de Plantenbeschermingswet 2020 van toepassing.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version